Grenar inom motorcykelsport

Motorcykelsport är en paraplyterm som omfattar hela 12 olika grenar. Det är med andra ord en mycket bred sport, som omfattar allt från körning på isbanor till tävling med motorcyklar i miniatyr (den gren som kallas minimoto).

En av de mest välkända grenarna inom motorcykelsport är dock onekligen motocross. I motorcross tävlar man med motorcyklar på en bana, som vanligtvis är mellan 1,5 och 2 kilometer lång, och som har grus, sand eller jord som underlag. Runt om banan konstrueras vanligen också ett antal hopp, vilket gör motocross till en publikvänlig och actionfylld sport.

En annan populär gren är speedway. Också inom speedway är underlaget grus, med lera eller lerskiffer inblandat, men till skillnad från i motocross är banan inom speedway en rundbana, och således betydligt kortare. Inom speedway används också en särskild typ av motorcyklar, som inte används i något annat sammanhang. De får endast drivas av metanol, får endast använda en växel och måste väga mer än 77 kilo. Motorcyklarna använder dessutom inte någon broms, vilket är enligt reglerna i speedway. Sverige har haft stora framgångar inom speedway, till stor del tack vare Tony Rickardsson, som har vunnit världsmästerskapen i sporten sex gånger.800px-crossbild_jonas_edberg_hokensas

Det finns dock även ett flertal mindre välkända grenar. Ett sådant exempel är enduro, en gren som har fått sitt namn från den latinska formen av ”endurance”, det vill säga ”uthållighet”. Inom enduro tävlar man genom att köra motorcyklar i ett lopp på en bana med mycket svår terräng.  Trots att grenen inte är lika välkänd till namnet som motocross och speedway utanför motorcykelsportskretsar, är enduro faktiskt den gren inom motorcykelsport som har flest utövare i Sverige. Det kanske därför är föga förvånande att Sverige är en mycket framgångsrik nation i internationella tävlingar även i denna gren.

Om du ska arrangera en tävling inom någon av dessa grenar, och letar efter ett produktionsbolag i Stockholm som kan filma tävlingen, ska du gå in på Megapixelab.se. Då kommer du att få hjälp med att skapa en professionell film av tävlingen, som exempelvis kan säljas till deltagare och åskådare.

Leave a Reply

mts_best