Karting

Karting är en utmärkt sport för den som vill börja tidigt med bilsport. I Sverige får man nämligen börja med karting från det att man fyllt sju år, vilket med andra ord är betydligt tidigare än man kan skaffa körkort och köra de bilar som används inom andra grenar i bilsport. Kartingbilarna är små, specialbyggda bilar som körs på en mindre asfaltsbana. Eftersom bilarna är små, och föraren sitter mycket nära marken, upplevs hastigheten i en kart mycket högre än den gör för åskådare. Det kan vara en anledning till att både barn och vuxna tycker att karting är roligt.Kart_Race_Indoor_2002

Vid tävlingar i karting delas deltagarna in i olika klasser beroende på förarens ålder och beroende på bilens kapacitet. Den ”lägsta” klassen kallas Cadetti. Föraren får då vara mellan 7 och 10 år, och cylindervolymen ska vara 60 kubik. När man kommer till bilarna med högst kapacitet, då de ligger på 125 kubik, är det framförallt åldern som skiljer klasserna åt. Det finns allt mellan Junior 125, som är från 13 år, till Sport 2000, som är från 20 år.

I folkmun brukar även karting kallas för gokart, men egentligen ska man skilja mellan sporten karting och gokart, då det sistnämnda avser de bilar som hyrs ut till privatpersoner vid olika allmänna anläggningar för gokartåkning, till exempel O’Learys i Kista.

Leave a Reply

mts_best