Formel 1

Formel 1 är en form av racing, som i sin tur är den vanligaste grenen inom bilsport. Inom racing tävlar bilar i kapploppskörning på asfalterade banor. En av undergrenarna inom racing är formelbilsracing, där bilarna är öppna och har friliggande hjul. Formel 1 är en typ av formelbilsracing, närmare bestämt den högsta klassen inom sporten. Det är också den enda racingklassen som det arrangeras officiella världsmästerskap i. Faktum är att alla tävlingar i sporten ingår i detta världsmästerskap, som officiellt heter FIA Formula One World Championship. De enskilda tävlingarna kallas i sin tur för Grand Prix. I slutet av varje säsong sammanfattas resultaten av de enskilda Grand Prix, och en vinnare utses i både klassen förare och konstruktör.

Baumgartner_usgp_2004Sportens namn, Formel 1, kommer dels av den samling regler, det vill säga den ”formel”, som gäller bilarnas utförande. Bilarna begränsas till exempel i sin konstruktion gällande deras storlek och styrka. Ettan i namnet kommer helt enkelt av att bilarna som tävlar i Formel 1 anses vara de allra snabbaste inom bilsport – de kan komma upp i hastigheter på runt 380 kilometer i timmen.

På grund av de höga hastigheter som bilarna kommer upp i ställs självklart stora krav på deras konstruktion när det gäller säkerhet för föraren. Därför läggs stora summor pengar på att utveckla och tillverka bilarna, liksom på att kraschtesta dem för att se till att de uppfyller kraven. Tillsammans med flygfrakter av bilarna och dyra däck som slits ut snabbt under ett lopp gör detta Formel 1 till en av världens dyraste sporter.

Formel 1 är en populär publiksport, inte bara genom åskådare på plats, utan genom tv-tittare över hela världen. Som exempel kan nämnas att säsongen 2010 sågs av ungefär 527 miljoner människor via tv. Om du är ett fan av motorsport och Formel 1, och vill ha ett riktigt biorum där du kan se på tävlingarna och uppleva racing som om du vore på plats, ska du gå in på Buildor.se. Där hittar du allt byggmaterial du behöver för att skapa det perfekta tv-rummet för att titta på Formel 1-tävlingar.

Leave a Reply

mts_best